Як розрахувати норму водоспоживання для підприємства

Що таке норма водоспоживання? Під цим поняттям мається на увазі максимально допустимий обсяг води, який визначається для конкретної одиниці продукції.Розробка норм водоспоживання виконується з урахуванням технічних і технологічних даних. Вона ґрунтується на інформації про рецептуру, регламенті та т. Д.

Розрахунок норм споживання води необхідний для:

  • визначення планового водоспоживання для забезпечення потреб підприємств;
  • розрахунку лімітів;
  • розробки водогосподарського балансу;
  • забезпечення державного контролю.

Щоб розрахувати індивідуальну норму споживання води підприємством, необхідно врахувати два фактори: витрати на здійснення виробничих процесів і на господарсько-питні потреби. Перші визначаються розрахунковим шляхом на підставі технологічної документації, в якій зазначаються відповідні обсяги.

Питомі норми водоспоживання

Якщо технічної та технологічної інформації недостатньо, для аналізу до уваги беруться усереднені дані. Це питомі норми, представлені для одиниці продукції. У таблиці нижче наведені деякі показники для виробничих підприємств.

Промислове підприємство Продукт (т, м3) Питома витрата води, м3
Виробництво по збагаченню руди металева руда 8-23
Агломераційний цех агломерат 1-6
Металургійне підприємство чавун 240-245
сталь 220-245
Металопрокат  труби 120-130
Коксохімічне виробництво кокс 19-22
Виробництво металу (Zn) цинк 374-490
Виробництво металу (Pb) свинець 170-180
Виробництво металу (Cu) мідь 180-310
Нафтовидобуток і переробка нафту 15-25
Виробництво соди сода 95-115
Київський лакофарбовий завод фарба, лак 2-6
Тартак деревина 3-4
Виробництво ДСП, ДВП фанера 12-19
Текстильне виробництво (шерсть) волокно 40-75
Валяльно-повстяна фабрика продукт 91-110
Хутряна пр-во шкури овець (1000 шт.) 208-290
взуттєве підприємство вироби (1000 шт.) 7-9
Виробництво ватної продукції вата 70
Виробництво лляної тканини тканина 190-355
Виробництво х / б матерії тканина 150-300
Тонкосукняні фабрика тканина 300-400
Виробництво пряжі волокно 60-200
Виробництво ситцю тканина 200-250
Миловарне виробництво милосодержащій продукт 30-50
Виробництво клею продукція 120-400
Пральні та хімчистки: білизна 49-100
а) прання білизна 38
б) хімчистка білизна 85
Хлібозавод хлібобулочні вироби 2-5
Кондитерський цех вироби 16-35
Виробництво макаронних виробів суху речовину 2
М’ясокомбінат продукція 10-50
Рибозавод продукція 15-25
Молокоприймальний пункт молоко 4-5
Молочний завод продукція 8-12
Виробництво масла / маргарину продукція 16-84
Ковбасний завод ковбаса 13-78
Плодоовочевий заготівельний завод банки (1000 шт.) 8-30
Виробництво масла / маргарину продукція 15-85
Цех з виробництва сиру сир 30-45
Виробництво цукру цукор 20-30
Крохмале-патоковий цех продукція 30-60
Пивоварня пиво 10-15
Спиртогорілчаний завод продукція 15-25
Тютюнова фабрика  тютюн 3-6
Будівельне пр-во (цегла) цегла (1000 шт.) 1-2
Будівельне пр-во (цемент) цемент 2-14
Скляний завод Скло 110-160
Завод металоконструкцій продукція 12-35
Завод бетонів суміші 2-4
Шинний завод покришки 3-4

Норми водоспоживання залежать від:

  • типу продукції;
  • особливостей технологічного виробництва (ступінь використання води в технологічному процесі);
  • якості використовуваної сировини;
  • наявності обладнання для очищення і переробки води;
  • характеристик системи водозабезпечення.

Розраховані норми водоспоживання отримані завдяки аналізу матеріальних, теплових і водних балансів.

Як розрахувати норму водоспоживання підприємства

В основі методології розрахунку аналіз:

  • особливості виробничих процесів, які передбачають використання води, і ступеня їх впливу на використовувані обсяги;
  • чинники, що збільшують втрату води (з відомостей аналогічних підприємств);
  • практики зарубіжних досліджень, проведених з метою зменшення водоспоживання.

В процесі розрахунково-аналітичних операцій визначаються норми, в яких враховані технічні умови для конкретного підприємства, а також особливості організації систем водозабезпечення та водовідведення. Така норма визначається на рік.

У рідкісних випадках для розрахунку норм використовується експериментальний або обліково-статистичний метод. З його допомогою встановлюють обсяги споживання води, на які впливають наявні показники, проведені виміри, виконані в умовах, максимально наближених до описуваних технологій, або безпосередньо під час виробничого процесу.

Кожен із запропонованих варіантів має плюси і мінуси. Найбільш достовірні результати можна отримати при використанні теоретичних даних, в яких поправочними коефіцієнтами виступають дані, отримані в ході експериментального методу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container {background-image: url(https://expertcentr.com.ua/wp-content/uploads/2018/12/bg_pages5.jpg);background-size: cover;background-position: top center;background-attachment: fixed;background-repeat: no-repeat;}#stuning-header div.page-title-inner {min-height: 300px;}div#stuning-header .dfd-stuning-header-bg-container.dfd_stun_header_vertical_parallax {-webkit-transform: -webkit-translate3d(0,0,0) !important;-moz-transform: -moz-translate3d(0,0,0) !important;-ms-transform: -ms-translate3d(0,0,0) !important;-o-transform: -o-translate3d(0,0,0) !important;transform: translate3d(0,0,0) !important;}