Що таке норма водоспоживання? Під цим поняттям мається на увазі максимально допустимий обсяг води, який визначається для конкретної одиниці продукції.Розробка норм водоспоживання виконується з урахуванням технічних і технологічних даних. Вона ґрунтується на інформації про рецептуру, регламенті та т. Д.
Розрахунок норм споживання води необхідний для:
- визначення планового водоспоживання для забезпечення потреб підприємств;
- розрахунку лімітів;
- розробки водогосподарського балансу;
- забезпечення державного контролю.
Щоб розрахувати індивідуальну норму споживання води підприємством, необхідно врахувати два фактори: витрати на здійснення виробничих процесів і на господарсько-питні потреби. Перші визначаються розрахунковим шляхом на підставі технологічної документації, в якій зазначаються відповідні обсяги.
Питомі норми водоспоживання
Якщо технічної та технологічної інформації недостатньо, для аналізу до уваги беруться усереднені дані. Це питомі норми, представлені для одиниці продукції. У таблиці нижче наведені деякі показники для виробничих підприємств.
Промислове підприємство | Продукт (т, м3) | Питома витрата води, м3 |
Виробництво по збагаченню руди | металева руда | 8-23 |
Агломераційний цех | агломерат | 1-6 |
Металургійне підприємство | чавун | 240-245 |
сталь | 220-245 | |
Металопрокат | труби | 120-130 |
Коксохімічне виробництво | кокс | 19-22 |
Виробництво металу (Zn) | цинк | 374-490 |
Виробництво металу (Pb) | свинець | 170-180 |
Виробництво металу (Cu) | мідь | 180-310 |
Нафтовидобуток і переробка | нафту | 15-25 |
Виробництво соди | сода | 95-115 |
Київський лакофарбовий завод | фарба, лак | 2-6 |
Тартак | деревина | 3-4 |
Виробництво ДСП, ДВП | фанера | 12-19 |
Текстильне виробництво (шерсть) | волокно | 40-75 |
Валяльно-повстяна фабрика | продукт | 91-110 |
Хутряна пр-во | шкури овець (1000 шт.) | 208-290 |
взуттєве підприємство | вироби (1000 шт.) | 7-9 |
Виробництво ватної продукції | вата | 70 |
Виробництво лляної тканини | тканина | 190-355 |
Виробництво х / б матерії | тканина | 150-300 |
Тонкосукняні фабрика | тканина | 300-400 |
Виробництво пряжі | волокно | 60-200 |
Виробництво ситцю | тканина | 200-250 |
Миловарне виробництво | милосодержащій продукт | 30-50 |
Виробництво клею | продукція | 120-400 |
Пральні та хімчистки: | білизна | 49-100 |
а) прання | білизна | 38 |
б) хімчистка | білизна | 85 |
Хлібозавод | хлібобулочні вироби | 2-5 |
Кондитерський цех | вироби | 16-35 |
Виробництво макаронних виробів | суху речовину | 2 |
М’ясокомбінат | продукція | 10-50 |
Рибозавод | продукція | 15-25 |
Молокоприймальний пункт | молоко | 4-5 |
Молочний завод | продукція | 8-12 |
Виробництво масла / маргарину | продукція | 16-84 |
Ковбасний завод | ковбаса | 13-78 |
Плодоовочевий заготівельний завод | банки (1000 шт.) | 8-30 |
Виробництво масла / маргарину | продукція | 15-85 |
Цех з виробництва сиру | сир | 30-45 |
Виробництво цукру | цукор | 20-30 |
Крохмале-патоковий цех | продукція | 30-60 |
Пивоварня | пиво | 10-15 |
Спиртогорілчаний завод | продукція | 15-25 |
Тютюнова фабрика | тютюн | 3-6 |
Будівельне пр-во (цегла) | цегла (1000 шт.) | 1-2 |
Будівельне пр-во (цемент) | цемент | 2-14 |
Скляний завод | Скло | 110-160 |
Завод металоконструкцій | продукція | 12-35 |
Завод бетонів | суміші | 2-4 |
Шинний завод | покришки | 3-4 |
Норми водоспоживання залежать від:
- типу продукції;
- особливостей технологічного виробництва (ступінь використання води в технологічному процесі);
- якості використовуваної сировини;
- наявності обладнання для очищення і переробки води;
- характеристик системи водозабезпечення.
Розраховані норми водоспоживання отримані завдяки аналізу матеріальних, теплових і водних балансів.
Як розрахувати норму водоспоживання підприємства
В основі методології розрахунку аналіз:
- особливості виробничих процесів, які передбачають використання води, і ступеня їх впливу на використовувані обсяги;
- чинники, що збільшують втрату води (з відомостей аналогічних підприємств);
- практики зарубіжних досліджень, проведених з метою зменшення водоспоживання.
В процесі розрахунково-аналітичних операцій визначаються норми, в яких враховані технічні умови для конкретного підприємства, а також особливості організації систем водозабезпечення та водовідведення. Така норма визначається на рік.
У рідкісних випадках для розрахунку норм використовується експериментальний або обліково-статистичний метод. З його допомогою встановлюють обсяги споживання води, на які впливають наявні показники, проведені виміри, виконані в умовах, максимально наближених до описуваних технологій, або безпосередньо під час виробничого процесу.
Кожен із запропонованих варіантів має плюси і мінуси. Найбільш достовірні результати можна отримати при використанні теоретичних даних, в яких поправочними коефіцієнтами виступають дані, отримані в ході експериментального методу.